• Maria

Bokmässan 2018 - del 2


Likt utlovat blir inläggsserien om Bokmässan 2018 en trilogi, som jag gör allt för att knåpa ihop under mina lediga minuter. Världen snurrar så otroligt fort just nu. På ingen tid händer allting. En fullspäckad arbetsvecka följdes av min trettioårsdag och en långhelg i Göteborg, som följdes ännu en fullspäckad arbetsvecka, som följs av boksignering på hemmaplan (Lars Hjalmars bokhandel i Karlstad, lördag 6/10 kl. 12:00-16:00), firande av sagd trettioårsdag under lördagskvällen, följt av arbete igen på söndag.


I dag har jag en "ta tag i alla måsten"-dag. Igen. Det känns som att det är allt jag gör på min lediga tid. Ringer samtal, mejlar, införskaffar grejer, kör runt på grejer, försöker uppdatera mig på vad som händer på alla fronter ... Ljuset i tunneln är mina tre sammanhängande lediga dagar nästa vecka. De är både välbehövliga och välförtjänta.


Nu har jag dröjt tillräckligt, här kommer del 2 i trilogin om Bokmässan 2018, om lördagen 2018-09-29.Vi vaknade av alarmets ilska signal vid åttatiden, jag och Linn. För två tjejer som är nattdjur och vana att sova in på förmiddagen känns åtta plågsamt tidigt. "Påkörda" beskriver rätt målande hur vi kände oss. Men, vi släpade oss upp. In i duschen. Ned till frukostserveringen, som var så full att man mer eller mindre behövde hävda sin rätt att plocka av maten, både fysiskt och verbalt.


Och så helt plötsligt var klockan 11. Hur gick det till? Under hela resan var det som att någon - eller något - stal av vår tid. I Göteborg tycks dygnet ha 20 timmar. En idé för nästa roman, kanske?


Jag, som hade intervju inplanerad till klockan 12, kastade mig ned för hotelltrapporna och ut i ett regnigt, kallt och blåsigt Göteborg. Vände mer eller mindre i dörren och beställde en taxi istället. Kom till mässan runt 11:30. Det hade kunnat vara värre. Sprang nästan omkull Magnus Uggla. Det hade fortfarande kunnat vara värre.


Inför min intervju var jag knappt nervös alls. Jämfört med föreläsningen dagen innan skulle det bli rena barnleken. Och det blev det. Sällan har jag känt mig så bekväm med att tala inför folk. Komplimangerna från dagen innan var dessutom fortfarande färska i minnet, så jag vågade lita på mig själv och kunde därför slappna av på ett helt annat sätt. Ebes förlag kommer i dagarna att ladda upp filmer från både föreläsningen och intervjun för allmänhetens beskådan. Lovar att länka till dem här på bloggen när det beger sig.


Efter intervjun hade jag en liten, men ovärderlig, kö till mitt signeringsbord. En bok säljer tyvärr sällan av sig självt, men att mina egna insatser (och uppoffringar) ger synliga resultat är verkligen en morot att fortsätta i rak kurs framåt på samma bana. Jag blir så fånigt glad av att prata med mina läsare att de troligtvis går att räkna mina tänder. Ni ger mig så mycket!


Under eftermiddagen minglade vi runt mellan bord och montrar. Det blev en hel del givande konversationer med både författarkollegor och läsare, men det som värmde mitt hjärta allra mest var mitt möte med Sanna. I somras gick det ut ett recensionsexemplar till henne från förlaget. Hon läste, och fullkomligt älskade, "Avien". Sedan dess har vi haft kontakt på sociala medier, och har upptäckt att vi är så väldigt lika på så många plan. Hennes stöd, entusiasm och uppmuntran har betytt så otroligt mycket för mig. Och i lördags fick jag alltså äntligen krama om henne (flera gånger!) och signera hennes exemplar av "Avien". Det var ett stort ögonblick!


Ett annat möte som verkligen värmde var det med fina Louise Baumgärtner, författare av den psykologiska thrillern "Skuggvinter" (har du inte läst den än så gör det, den är fantastiskt nervkittlande!). Under lördagskvällen kom hon förbi Ebes förlags monter i syfte att heja på mig. Först blev jag helt paff - och sedan alldeles överlycklig. Louise har verkligen stöttat mig genom hela utgivningsprocessen med sina egna erfarenheter av och kring författarlivet. Det blev några kramar där också kan jag lova.


Tack till Sanna och Louise, och tack till alla som på något sätt var med och förgyllde min upplevelse i Göteborg. <3


Självklart gjorde jag några bokfynd också, alla signerade:


- "Den åttonde dimensionen", av U P Enna

- "Bärnstenar i vattnet", av Michèle Glatthard

- "Ensamvarg", av Sara Dalengren

- "De ursprungliga", av C L Kostenius

- "Jag ropade", av Frida Hallberg

- "OBS: Flirt", av Lovisa Wistrand

- "Bränd", av Axel Schylström


Så hade tidstjuven varit i farten igen, och mässan stängde. Trötta och hungriga kämpade vi oss tillbaka till hotellet, bytte om, letade upp närmsta pizzeria, käkade, gick tillbaka till hotellet och ... somnade. Klockan 21. På en lördag. I Göteborg. Så kan det gå, när man är helt utmattad efter två heldagar på en av Sveriges största mässor.


Men än är äventyret inte slut - söndagen sammanfattas i inläggsseriens sista och tredje del. Missa inte den!

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: