• Maria

Bokmässan 2018 - del 3


Att det skulle ta mig en vecka att färdigställa min Bokmässa-trilogi var inte direkt planen, men å andra sidan har jag fått så mycket annat gjort den gångna veckan. Jag har jobbat, firat 30-årsdagen i efterskott, förberett och genomfört en boksignering (tack alla som kom, det är så kul att träffa er), skämt bort mig själv med lite födelsedagsshopping, haft höstmys med film och tilltugg ...


Mellan varven har jag hunnit med att uppdatera både min egen (spana in mitt nya, tjusiga kontaktformulär!) och min författarkollega Anicias hemsida. Än är Anicias sida inte klar - det är lite finjusteringar och mobilanpassning kvar att göra - men nu kan man åtminstone se tanken bakom designen. Om någon, för ett år sedan, hade berättat för mig att jag skulle börja bygga hemsidor åt andra så hade jag nog börjat asgarva. Men så sitter jag här i dag. Jag har tokmycket kvar att lära mig, men allt går med lite vilja. Med en stor dos vilja är man ostoppbar.


Så, sista delen i trilogin om Bokmässan 2018 var det, ja. Här kommer den, och den handlar om söndagen 2018-09-30.


Vi hade struntat i att ställa något alarm kvällen innan. Vi somnade ju i så pass god tid att vi troligtvis skulle vakna av oss själva någon gång under morgontimmarna, och det gjorde vi också. Vid 07:30 flög jag upp ur hotellsängen. Inte för att jag var utvilad och taggad på en ny dag, utan för att jag hade så fruktansvärt ont i ryggen att jag inte klarade av att ligga still i en enda minut till.


Morgonen fortlöpte likt dagen innan - vi hävdade vår rätt i frukostserveringen och gjorde oss ordning i lugn och ro framför Nyhetsmorgon i TV4. På så sätt är jag och Linn en farlig kombination. Båda två har absolut noll tidsuppfattning och är lika lunkigt kolugna som åsnan Ior om vi inte har en fast tid att passa. Och det hade vi inte den dagen, så ... helt plötsligt var det förmiddag. Vi packade ihop våra grejer, checkade ut från hotellet, stuvade bilen full av väskor, påsar och böcker och började rulla mot Svenska Mässan.


Ni som har varit på, eller i närheten av, mässhallarna när Bokmässan pågår förstår att det där med att hitta parkering är rätt hopplöst. Framför allt när man inte är ute i god tid. Och dyrt är det när man väl hittar en plats. Strax innan 12 hade vi fått parkering, och sedan halvsprang vi till mässan genom ett kallt, blåsigt och regnigt Göteborg.


På sätt och vis var söndagen den skönaste av dagarna. Inga krav, ingen nervositet, inga måsten. Vi gled mest runt och njöt. Och skrattade. Jäklar vad vi kan skratta ihop, jag och Linn. Vi plockade upp några böcker som vi hade spanat in dagarna dessförinnan och passade på att prata lite med Axel Schylström. Behöver man motivation att fortsätta kämpa så är den killen rena guldgruvan. Vilken otrolig resa han har gjort. Från att få 16 000-volt genom kroppen och sväva mellan liv och död i veckor, för att sedan lära sig acceptera (och tycka om) sitt nya jag vars hudkostym är förstörd till 70%, till att ställa upp i både Idol och Melodifestivalen, för att sedan inleda en föreläsar- och författarkarriär ... Alltså, wow. Trevlig och ödmjuk som få är han också. Så, tack för ett givande och inspirerande möte, Axel.


Vid 15-snåret började vi känna oss klara med Göteborg. Med några undantag hade vi sett det vi ville se, köpt det vi ville köpa, pratat med de vi ville prata med, och gjort det vi ville göra. På det var vi så väldigt trötta, trots all sömn. Ni som har följt mig sedan min förra blogg på avien.se vet att jag inte orkar riktigt lika mycket som alla andra, och att jag behöver mer tid för återhämtning. Det enda som hjälper för mig när energidepåerna är tömda är kravlös vila.


Jag har alltid känt lite vemod när ett äventyr närmar sig sitt slut, och så även den här gången. Tomt. Ensamt. Konstigt. Kontrasterna mellan mässor och kongresser och vardagen är enorm. Att "leka författare", som jag kallar det, är något av det roligaste som finns. På så sätt var det underbart att få förlänga känslan genom att jag under måndagen personligen fick leverera ett signerat exemplar av Avien till en läsare, och att jag under helgen som var fick sitta på Lars Hjalmars bokhandel och signera böcker.


Hoppas att måndagen är och har varit en fin start på den nya veckan för er. För min del blir det soffläge resten av kvällen, om jag inte får för mig något annat. Vilket jag brukar få nio gånger av tio. Jag vet verkligen inte hur man gör ingenting.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: