• Maria

Bröstcancer suger


Så är vi inne i oktober månad igen. Utomhus konkurrerar trädens lövverk om att ha vackrast färgpalett, men i butikerna får allt det brandgula och klarröda konkurrens av färgen rosa. Rosa påsar, rosa förpackningar, rosa buketter och rosa band.


Oktober har sedan 1985 utgjort MÖMB - månaden för ökad medvetenhet om bröstcancer. De senaste åren har vi sett en stadig ökning av MÖMB-deltagare, varav ICA är en av de mer prominenta. Var och varannan produkt i matvarujättens hyllor bär den här månaden rosa kostym, och vissa av dem har fått ett nytt, högre pris. Vi snackar bara några kronor, men de extra kronorna går då oavkortat till Cancerfonden. Förutom att man i kassan kan plocka upp det karaktäristiska rosa bandet så kan man också välja att köpa en härligt rosa pappkasse för 6 kronor, istället för den bruna kassen med röd logga för 3 kronor. Många bäckar små ...


Allt det rosa påminner mig om mamma. Hon blev diagnosticerad med bröstcancer några år innan hon gick bort. På grund av en riktigt komplicerad sjukdomsbild - hennes MS hade gjort henne för svag att opereras - kunde bröstcancern inte behandlas. Det var i slutändan den som tog hennes liv.


Vissa former av bröstcancer är ärftlig. Det är inte själva cancern man ärver, utan benägenheten att utveckla den. Det beror på ett genetiskt fel som förhöjer risken. Vi vet inte vilken typ av bröstcancer mamma hade, om det var den ärftliga typen eller ej, men 30 markerar en bra ålder att göra en första mammografiundersökning när man har haft cancerformen så nära i familjen. Better safe than sorry.


Oavsett om du som kvinna har haft bröstcancer i familjen eller ej så rekommenderas att du lär känna dina bröst, för att du också ska kunna upptäcka förändringar så tidigt som möjligt. Ju tidigare cancern upptäcks, desto lättare är den att behandla.


Så, förutom att jag bär ett rosa band på kappan och väljer rosa i mataffären, är det här inlägget (med tillhörande Instagram-bild) mitt bidrag till MÖMB.


Hur bidrar du?

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: