• Maria

Den berömda proppen

Följande inlägg innehåller information och teasers vad gäller min kommande roman "Stjärnfödd" (del två i trilogin om Doressea). Inlägget är dock helt fritt från faktiska spoilers.

Så, igår släppte äntligen den där berömda proppen. Kranen öppnades, och ur den verkligen forsade kreativitet och skapande i skepnad av ord.


Drygt 2 000 ord letade sig, genom mina fingrar och via tangentbordet, ut ur mitt huvud. Det var länge sedan sist som jag var så produktiv. Nöjd med resultatet av min skrivspurt är jag också. I och med gårdagen har "Stjärnfödd" fått sig ytterligare en scen som syftar till att ge både berättelsen och karaktärerna mer själ, djup och mening.


Ni som har läst "Avien" vet att huvudkaraktären Isondra tvingas gå igenom en hel del. Hon har behövt frukta för livet, både sitt eget och andras, och hon har stirrat döden i vitögat. Traumatiserad beskriver bäst var hon befinner sig i början av "Stjärnfödd".


Alla hanterar vi trauman på olika sätt, och alla får vi olika men med bestående längd. Isondra visar tydliga tecken på att hon, surprise surprise, inte mår särskilt bra. Det smyger sig in både på och mellan raderna. Som allra tydligast blir det i scenen som fick liv igår. Samtidigt är Isondra en individ som inte vill oroa andra, som inte vill vara en belastning. Helst av allt maskerar hon helt att hon mår dåligt, men till slut går det inte längre.


Det är en av de allra mest otippade karaktärerna som envisas med att få finnas där för Isondra, trots att Isondra försöker stöta bord denne. Inte för att hon vill vara ensam och gå igenom det svåra själv, utan för att andra inte ska sinkas och behöva lida på grund av henne. Det visar sig att de båda har mer gemensamt än någon kunde ana ...


Detta är endast ett genomgående sidospår i "Stjärnfödd", och inte själva huvudhandlingen. Den behandlar, kanske föga förvånande, problem som är långt mycket större än lilla Isondra. Hela Doresseas framtid står på spel, samtidigt som sällskapet som ni har lärt känna är ... jag väljer ordet rotlöst, för att inte spoila någonting.


Nästa höst får ni veta precis allting, och tanken är så svindlande.


Jag känner så mycket kärlek för "Stjärnfödd", och hittills är jag så himla nöjd med varenda scen. Ni kommer att känna igen världen, (de flesta) karaktärerna och berättarstilen från "Avien", samtidigt som tempot är högre, insatserna är större, karaktärerna är djupare och storyn är vuxnare. Språket, som jag redan har fått så mycket beröm för att jag rodnar, är vackrare och flyter på ännu bättre.


Gillade ni "Avien" så kommer ni att älska "Stjärnfödd", så mycket törs jag lova. <3


Nu ska jag sörpla slut på min chai-latte, innan jag tar Mimobile ut på en tur i den första snön. Jag ska hämta upp några exemplar av "Avien" som har stått som skyltning på Lars Hjalmars bokhandel här i Karlstad, jag ska få till stånd en (eller fler?) nya boksigneringar, och jag ska lämna över en signerad bok till en läsare här i stan. Under kvällen tänkte jag fortsätta skriva, medan jag har momentum.


Hur välkomnar ni vintern?

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: