• Maria

Förebild


Imorgon smäller det. Då stuvar jag och Linn bilen full med mer packning än vi behöver för tre dagar i Göteborg, innan vi rullar söderut. Det är skönt att förlaget står för frakten av böckerna till och från Bokmässan - kartongernas otymplighet gör dem riktigt tunga att bära runt på. Så, det är ett bekymmer mindre. Jag kan helt enkelt fokusera all min energi på hur löjligt nervös jag börjar bli.


Jag är nervös inför föreläsningen, jag är nervös inför intervjun, och jag är nervös inför att träffa läsare. Det sistnämnda är egentligen det roligaste som finns - jag älskar att prata om både Avien och Stjärnfödd med personer som är genuint intresserade - men samtidigt så känns det som att jag har så mycket att leva upp till. Tänk om jag gör någon besviken? Tänk om mitt snusande och nässpraysberoende och godisknarkande och ibland ovårdade språk ger mig stämpeln "dålig förebild"?


Att vara just en god förebild är så himla viktigt för mig. Kanske för att jag själv hade en period när jag verkligen var i behov av en, men inte kunde hitta någon. Istället riktade jag blicken mot Hollywood, och det är knappast att rekommendera.


Så, vad är en god förebild? Någon som vågar vara genuin, som står upp för mänsklig ofullkomlighet, men som samtidigt arbetar varje dag med att bli en bättre människa - för sin egen och för andras skull. Där tror jag att jag prickar in några poäng. Jag mår nästan illa bara av tanken på att låtsas vara perfekt och att leva i en påhittad bubbla. Ändå är jag nervös över det faktum att jag inte är perfekt, på grund av att jag är en renodlad perfektionist.


Perfektionism är ett karaktärsdrag som i vissa situationer är ett stort plus, men oftast är det handikappande. Det leder till prestationsångest och påföljande handlingsförlamning snarare än briljans. Och det är en av de grejer jag arbetar med varje dag. Att våga luta mig tillbaka, klappa mig själv på axeln och säga "det är tillräckligt bra, Maria - det duger."


Nu ska jag återgå till tvättandet och packandet. Och godisätandet. Turkisk peber är farligt gott.


PS. Ska försöka lära mig hur jag uppdaterar nya hemsidan (och bloggen) mobilt, så att jag kan ge er uppdateringar direkt från bokmässan. Vissa av er träffar jag kanske till och med på plats? <3


  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: