• Maria

Fantasi möter verklighet


En av de roligaste, men också svåraste, sakerna med att skriva skönlitteratur i fantasy-genren är att belysa stora frågor och problem på ett nytänkande och kreativt sätt. Samtidigt som man inte vill knäppa läsaren på näsan och få denne att känna en alltför stark koppling till den verklighet vi lever i, så behöver man träffa så nära hemma man bara kan. Ju snyggare det görs, desto bättre kan läsaren relatera – utan att känna sig påtvingad.


Margaret Atwoods “The Handmaids Tale” är ett målande exempel på vad jag menar. Egentligen skriver Margaret om en annan värld, en annan verklighet, och ändå känns det så kusligt nära. Vi skulle kunna hamna där, både avsiktligt och inte. Det är med skräckblandad förtjusning som man följer Junes berättelse; reflektionerna ständigt surrande i bakhuvudet.


Jag skulle kanske inte sålla mig själv till skaran av PK-poliser och Social Justice Warriors, men jag håller med min karaktär Lawine om att orättvisor är det värsta som finns. Att alla inte existerar på lika villkor, att folk inte har samma rättigheter på grund av ursprung, könstillhörighet, hudfärg, sexuell läggning, funktionshinder och andra faktorer som inte går att påverka får mig att känna mig både upprörd och bortskämd. Det får mig att på riktigt förstå vilken vinstlott jag har dragit i livet, hälsoproblem till trots.


Jag både vet och förstår att ingenting kan eller kommer att bli hundra procent rättvist, men att kasta ljus på att problemen existerar är ett steg åt rätt håll. Det är mitt, liksom alla som arbetar med att sprida någon form av budskaps ansvar att göra det. Om målgruppen dessutom är ungdomar och unga vuxna blir det om möjligt ännu viktigare.


I “Avien” belyser jag rasismen – hur somliga anses bättre än andra på grund av klass- och rastillhörighet. Hur dessa somliga behandlar andra som smuts, förminskar dem, och utsätter dem för olika sorters kränkningar.


I Aviens uppföljare “Stjärnfödd” tar jag det ett steg längre. Förutom att spinna vidare på redan nämnda ämne berör boken också HBTQ-frågor, på ett sätt som andas både Doressea och vår egen värld. Fantasy och verklighet vävs ihop på ett okonstlat och naturligt sätt.


Jag är toknöjd över slutresultatet. Det berör verkligen, samtidigt som problemet förklaras på ett sätt som förhoppningsvis leder till en tankeställare vad gäller oss.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: