• Maria

Marknadsföringsryck


Ryck får jag lite titt som tätt. Ryck som i hur jag omedelbart och utan eftertanke måste ge 110 procent vad gäller något. Något, i just detta fall, är marknadsföring. Trots att jag alldeles strax börjar mitt skift i butiken har jag lagt all min lediga tid på att knåpa ihop gångbara (och förhoppningsvis säljande) annonser på både Facebook och Instagram.


Som relativt okänd författare, med ett småskaligt egenföretagande, är sociala medier mitt bästa verktyg för att nå ut. Och nå ut behöver jag göra, om jag någon gång ska lyckas tvätta bort o:et i "okänd". Samtidigt är kändis ingenting jag vill bli. Inte personligen. I den bästa av världar är det mina verk som är rockstjärnor, och jag är mer som en manager som förvaltar deras kändisstatus - och tillgångar. Som ser till att de når ännu längre och får ännu fler fans.


Intresset för författaren som person är dock avgörande. Finns inget intresse för mig så kommer jag aldrig få möjligheten att bli den där managern jag drömmer om att bli. Böckerna kommer aldrig att nå nya läsare, om de inte får en chans att presenteras av mig (och andra) - på mässor, signeringar och event; i bloggar, artiklar och på scen.


Ändå räcker varken tiden eller energin till. Jag hade hoppats att jag skulle ha råd att fortsätta jobba deltid, för att ha den där tiden och energin till att både skriva och flänga runt som mitt författar-jag. Men - och nu är jag brutalt ärligt - ett år senare genererar författandet fortfarande bara fikapengar. Det är knappt att det täcker de utgifter jag har i företaget. Mässor kostar pengar, boende på annan ort kostar pengar, trycksaker kostar pengar, och sagd marknadsföring på sociala medier kostar pengar. Alla känner väl till den där gyllene regeln, att man måste investera pengar för att tjäna pengar. Ändå smakar det bittert när varje intjänat öre behöver återinvesteras.


Så, i stället för att jobba deltid i spelbutiken har jag behövt skaffa mig ännu ett jobb i ännu en butik, för att någon gång få känna sötman av att tjäna mer än jag (och mina böcker) kostar. Förhoppningsvis kan det ge mig energi på så sätt att min tid känns högre värdesatt, trots att så inte är fallet. Min tid är inte värd mer än innan, men jag vill, tror och hoppas att det är så det kommer kännas när jag äntligen tjänar på samma nivå som familj och vänner. Dessvärre sker det på bekostnad av såväl energi som kreativitet.


Vad vill jag få sagt? Köp mina böcker. Typ. Inte för att jag ska - eller vill? - simma i pengar, utan för att jag ska kunna återinvestera både pengarna och tiden i författandet. Det skulle jag må så bra av. Önskar er en underbar påsk! <3

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: