• Maria

Nya äventyr


Snart avslutas ett nästan två år långt kapitel i mitt liv.


Sedan i juni 2017 har jag arbetat deltid som säljare i butik, trots att jag har över sex års eftergymnasial utbildning i bagaget. I dag bjuder jag på hela berättelsen.


Efter avslutad lärarutbildning (år 2015) var jag så sjuk man möjligen kan bli. Jag hade käkat en typ av cellgifter i två år i väntan på att jag skulle bli frisk nog att klara av en operation. När medicinerna togs bort, för att se hur min kropp skulle reagera utan dem, återinsjuknade jag i extremvärden inom loppet av två veckor. Jag var verkligen inte i skick att jobba, och särskilt inte de 120 procent som läraryrket ofta innebär.


Jag har alltid haft lätt för mig i skolan, och kände att jag nog skulle klara av plugget trots en del frånvaro - på grund av sjukdom och operation. Samtidigt hade jag inte råd att vara sjukskriven, trots att det var vad jag egentligen hade behövt vara - jag var nyutexaminerad, arbetslös och jättesjuk. Försäkringskassan hade inte gett mig mer än dryga 2 000 kronor i månaden. Ingen sjuklön, ingen rätt till A-kassa, och inget socialbidrag (på grund av att jag äger fastigheter och mark). Jobb eller studier var mina enda alternativ. Jag valde studier, psykologi för att vara specifik.


Psykologistudierna flöt på bra, och jag gillade dem verkligen. De kändes mer rätt, mer jag, än vad pedagogiken gjorde. När jag var klar med grunderna gick jag vidare med fördjupning, med planen att skriva C-uppsats och ta ut en beteendevetare-examen. Så drabbades jag av såväl skoltrötthet som livskris, pang och bom. Jag ville göra något annat än att plugga, om så bara för en stund.


Men vad? Arbete kändes lockande, men orkade jag verkligen jobba heltid? Var jag tillräckligt frisk för det? Ville jag ens jobba som lärare?


Samtidigt hade författardrömmen vuxit sig stark. Råmanuset till "Avien" var mer eller mindre färdigt, och jag hade redan bestämt mig för att bli utgiven. Jag ville ha tid över för att kunna skriva (och för att marknadsföra mig och mina alster), och jag behövde tid för att rå om mig själv.


På den vägen sökte jag mig våren 2017 till butiksbranschen, till GameStop. De valde att satsa på mig, trots att jag saknade allt vad erfarenhet heter. I gengäld gav jag dem mitt allt. Snabblärd, utåtriktad, och med en energi som smittar av sig levererade jag en underbar kundservice. Säljet och siffrorna kom naturligt, nästan "på köpet". Jag trivdes toppenbra, men kände att jag hade mer att ge - och orkade arbeta mer än jag gjorde.


Spola fram tiden till årets vinter. Hemtex sökte säljare att ringa in vid behov. Några timmar här och där skulle ju gå att kombinera med min andra tjänst, utan problem, så jag skrev ihop ett CV och personligt brev och hoppades på det bästa. Jag blev kallad på intervju. Fick jobbet. Jobbade någon vecka. Blev erbjuden mer arbetstid. Tackade ja. Jobbade någon vecka till. Blev erbjuden ännu mer arbetstid. Tackade ja. Jobbade någon vecka till. Sa upp mig, en solig tisdag. Gjorde min sista arbetsdag 21 maj.


Varför? För att jag har blivit erbjuden en heltidstjänst, som assisterande butikschef, på GameStop. Där jag trivs så underbart bra, med så väl kunder som varor och sysslor. Trots kroniska sjukdomar mår jag bra på GameStop. Butiken är mitt andra hem, och kollegerna min andra familj.


En heltidstjänst i handels är nästan för bra för att vara sant. Samtidigt känner jag mig klar som säljare. Jag har mer att ge. Vill ge mer. Är så taggad och motiverad, och nu är ansvaret mitt. Nu i maj gör jag mitt sista arbetspass som timavlönad säljare, och i juni tar jag ett rejält kliv uppåt.


Kontentan av det hela? Hårt arbete lönar sig. Och så smyger jag in mitt livsmotto även här: var och en sätter höjden på sin egen ribba - och ansvarar sedan för att segla över den. Kan jag vara författare, egenföretagare och assisterande butikschef - samtidigt, och kroniska sjukdomar till trots - så kan även du.


Ändå är jag så förbannat stolt över mig själv. Det här har jag gjort rätt bra ändå. Och, i höst är jag dessutom dubbelutgiven författare - "Stjärnfödd" släpps enligt plan i september. Hur? Det är knappt att jag själv förstår. Allt går med lite (läs: mycket) vilja, envishet, och blod, svett och tårar.


Önskar dig en fantastisk helg, och tack för att du läste. <3

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: