• Maria

Recension: Alvy - Den förlorade


Recension av "Alvy - Den förlorade", den första delen i den planerade fantasyserien om Alvy, av M.F. Skuggeld.


I samma stund som boken damp ned i min brevlåda kastade jag mig över den. Trots att livet kom emellan fler än en gång slukade jag hela boken på bara några dagar, och det är ett gott tecken om något.

"Alvy - Den förlorade" är en coming of age-berättelse, med härliga inslag av fantastik som har rötter i vår skandinaviska folktro liksom i den fornnordiska mytologin. Det hör inte till vanligheterna att stöta på både mansulvar, goth-alver, och asagudar i samma berättelse, men Skuggeld får kombinationen att funka överraskande bra.

Skuggeld har skrivit en bok som är lättläst med ett underbart flow. Det sa bara swish, så var mer än halva boken utläst. Hade mitt tonåriga jag hittat den här första delen i serien om Alvy så hade det nog blivit en av mina absoluta favoriter, någonsin!

Huvudkaraktären Alvy är lätt att både tycka om och identifiera sig med. Jag känner så mycket för henne och hennes vän Jenny - mobbningen som skildras i bokens första tredjedel är obehagligt realistisk i sin natur. Ungdomarna låter så genuina inuti mitt huvud, nästan som om det är jag själv är utsatt.

Några av de problem som skildras mellan pärmarna har direkta paralleller till vår egen verklighet, varför boken känns väldigt aktuell. Utöver det är det en spännande, stämningsfull och vacker berättelse som jag vill rekommendera till såväl yngre som äldre som vill fly verkligheten och drömma sig bort till en värld så väldigt lik, men ändå olik, vår.

...och som Värmlänning uppskattar jag då landskapet beskrivs med nästintill poetiska rader lite extra mycket.

Till författaren och förlaget - stort tack för recensionsexemplaret!

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: