• Maria

Recension: Av gudarna märkta

Uppdaterad: 13 mar 2019


Recension av "Av gudarna märkta", av Snezana Lindskog.


I "Av gudarna märkta" får vi följa en grupp människor vars öden flätas samman på grund av gudarnas vrickade spel, där människorna utgör spelpjäserna. Det är inte vilka gudar som helst som styr pjäserna - ni känner igen dem från den nordiska mytologin och asatron. Också handlingen utspelar sig under perioden då vi nordbor omfamnade denna tro. Det ger denna fantasy extra trovärdighet, då karaktärernas handlingar, driv och motiv bottnar i en vilja att blidka gudarna.


Karaktärerna, ja. Förutom att de passar perfekt in i världen, så känner jag så mycket för dem. Ett par av dem hejar jag på redan från de tidigare kapitlen (framför allt min namne Mimo), någon av dem avskyr jag av hela mitt hjärta. Vem låter jag förbli osagt. Vad jag vill få sagt är att det är omöjligt att finna sig likgiltig inför någon av karaktärerna, och det är ett stort plus.


Även handlingen engagerar. Min spontana tanke var att det ganska omgående blev barnförbjudet - något som jag uppskattade efter att knappt ha läst annat än YA och lite snällare fantasy det gångna året. Det blir snabbt rått, grymt och brutalt på ett sätt som får småhåren på armarna att resa sig. Men brutaliteten och det mer svårsmälta varvas också med ömsinta scener och de vackraste av känslor som tränger hela vägen in i mitt eget hjärta, och bevingade meningar som berör på djupet.


Ålders- och triggervarningarna i början finns dock där av en anledning. Vissa avsnitt innehåller grafiskt våld, bland annat av sexuell natur, som skulle kunna uppfattas som stötande. Tänk Game of Thrones, eller Vikings. Ibland blev det lite magstarkt även för mig, och det är en förklaring bakom varför jag behövde ta kortare pauser i läsningen.


Jag förundrades över hur tidsenligt språket och kulturen är. Författaren visar prov på kreativ fantasi och ett aldrig sinande ordförråd som känns ändamålsenligt. Trots en del ålderdomliga ord och uttryck är boken lättläst, och att få till det är en konst i sig.


Som läsare hade jag velat se lite mer av gudarna och deras spel, som ligger till grund för merparten av handlingen. Det beror helt på att Snezana lyckas väcka min nyfikenhet och kicka igång hjärnkontoret på ett sätt som är få författare förunnat.


"Av gudarna märkta" är både tanke- och häpnadsväckande. Stundvis rentav svårsmält, på grund av alla känslor som handlingen piskar upp.


Tack, Snezana, för en upplevelse utöver det vanliga.


Köp boken här:

Adlibris / Bokus

Boken finns också som e-bok.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: