• Maria

Recension: Bränd - En resa genom eld

Uppdaterad: 29 okt 2018

I "Bränd - En resa genom eld" (Axel Schylström, 2018) får vi följa Axels resa, från kvällen då ett pojkstreck gick väldigt, väldigt fel, fram tills i dag.

Livet efter att ha överlevt 16 000 volt genom kroppen är ett annat liv än det han levde innan. Axel skriver ärligt och från djupet av sitt hjärta - med en härlig dos humor - om sina erfarenheter och minnen av att mer eller mindre dö och återuppstå.

Återhämtningsperioden blir lång och svår, men tack vare Axels enorma envishet, motivation och styrka gör han framsteg som inte ens läkarna trodde var möjliga. Gång på gång tvingar han sig själv och sin kropp till den absoluta gränsen, och det lönar sig. Hans hårda arbete tar honom inte bara från brännskadekliniken på universitetssjukhuset i Linköping, utan också tillbaka ut på fotbollsplanen och vidare hela vägen upp på Idols och Melodifestivalens scener.

Axel är smärtsamt ärlig när han återberättar sina minnen. Så ärlig att det stundtals värker inuti mitt bröst. Hans kamp är inte bara mot sina omfattande fysiska skador och påföljande funktionsnedsättningar, utan också mot psykiska men. Ångest, depression, en svag levnadsglöd, och att avsky sin egen spegelbild är bara en del av de hjärnspöken läsaren får ta del av.

Alltså, wow. Jag kan knappt beskriva med ord hur imponerad (och inspirerad) jag är av Axel. Han är verkligen ett levande bevis för att allting är möjligt, och att blod, svett och tårar kan ta en hur långt som helst. Hans motto, om man aldrig ger upp kan man inte förlora, har etsat sig fast i min skalle.

Trots att våra resor ser så olika ut kan jag verkligen relatera till Axel. Det är bara möjligt på grund av att han är så brutalt ärlig och verkligen bjuder in läsaren. Efter bokens knappa 200 sidor är det som att jag känner Axel, och har varit med och sett hela kampen med mina egna ögon.

Jag rekommenderar "Bränd - En resa genom eld" till precis alla, oavsett vad ni annars läser. Det är en inspirerande lektion i viljestyrka utom denna jord. Om Axel, trots sina funktionsnedsättningar, vill och vågar följa sina drömmar - vad hindrar dig?


Du kan köpa "Bränd - En resa genom eld" genom bland annat Adlibris, Bokus och CDON.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: