• Maria

Recension: De ursprungliga

Uppdaterad: 13 mar 2019

... den där utlovade årskrönikan för 2018? Den kommer, snart! Plus att jag redan har helt enorma nyheter vad gäller 2019. Den som väntar på något gott - nej, usch, jag hatar det där talesättet med varenda fiber i min kropp. Förlåt att jag utsatte dig för det.


Årets första inlägg blir istället en recension av C. L. Kostenius "De ursprungliga", del ett i serien "De fem elementen"."De ursprungliga" är ett mysigt och behagligt fantasyäventyr, där man som läsare får stöta på många av de ingredienser man förväntar sig från genren.

Världen, Manhem, står på spel när gott och ont drabbar samman. De rena raserna representerar den goda sidan, medan de orena raserna - som härstammar från virusgudinnan Oriana själv - representerar de onda.

Läsaren får stifta bekantskap med fyra karaktärer som representerar varsitt element (med varsin gudinna) - Odal är jord, Svala är luft, Regina är eld och Pål är vatten. Vilket element man tillhör styr vilken typ av förmågor man kan lära sig och förfina. Inget element är starkare, och de behöver alla samspela om ondskan ska kunna besegras en gång för alla.

Det är när Eldkungen kallar de rena raserna till sitt berg, för träning och strid, som karaktärernas öden flätas samman.

Världen, där bekant mytologi möter författarens fantasirikedom, är imponerande. Att Kostenius riktigt har tänkt till kring allt från namn på karaktärer och platser, till geografi, religion och hur världens magi fungerar är tydligt. Det gedigna bakgrundsarbetet är inspirerande.

Språket är enkelt och flyter på bra, samtidigt som det andas klassiskt på det där viset som man ofta vill att fantasy ska göra. Det inger en viss typ av stämning som jag personligen älskar.

Från bokens mitt sitter jag och väntar på att bli blåst av stolen - för det är trots allt känslan jag har, Kostenius kommer snart att blåsa mig av stolen - men det är inte förrän de sista sidorna som jag bjuds på ett smakprov av vad författaren faktiskt är kapabel till. Då blir det riktigt spännande, och jag hoppas att nästa del tar över stafettpinnen därifrån.

På grund av att fyra huvudkaraktärer samsas om förhållandevis lite sidutrymme (280 sidor lättläst text) lär man inte känna var och en av dem på ett djupare plan. Å andra sidan är det ett gott tecken att jag vill umgås mer med dem. Jag ser fram emot att få göra det i seriens nästa del, "Gudarnas skymning".

Tack till författaren för att jag fick möjlighet att läsa denna bok!


Köp boken här:

Adlibris / Bokus / Visto förlag

Boken finns också som e-bok och ljudbok

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: