• Maria

Utsvulten konstnär


Som färsk författardebutant med en enda bok på marknaden tjänar man inte speciellt bra. Hade jag inte haft ett vanligt jobb hade jag troligtvis svultit ihjäl (jag menar det). Men, min idésprutande hjärna är det då inga fel på. Den hittar dagligen på alternativa inkomstkällor - den ena kassare än den andra. Dagens påhitt är "Elysia: Eau de Parfum, by MW" med noter av vindruvor, persikoblomster och syrén. Urkasst, men samtidigt så klockrent. Hade jag haft obegränsat med tillgångar så hade jag satt parfymen i produktion omedelbart, bara som en kul grej. Om den inte hade sålt så hade det ändå inte märkts på bankkontot. Jag hade åtminstone gått runt och doftat av Elysien för jämnan.


Annars har jag i dagarna suttit och filat på en scen ur "Stjärnfödd". Jag är perfektionist i allt jag gör, men just scenen i fråga måste bli så nära fulländad den kan bli. Den är så sorglig att jag på riktigt sitter och snyftar när jag skriver. Ögonen svämmar över och allt jag ser framför mig är en vit skärm med suddiga streck. Så behöver jag pauser i skrivandet, för att det blir för tungt. "Emotional trainwreck" är mitt mellannamn. Nej, det är ingen dödsscen. Dödsscener är, enligt mig, överskattade och missbrukade. Knepet att slakta sina karaktärer har liksom förlorat sitt sting. Självfallet måste någon dö ibland (hej, "Avien"), men som läsare blir man avtrubbad om någon dör i vartannat kapitel.


Så, vad är det som är så himla sorgligt med scenen, om ingen dör? Känslan, känslorna och stämningen. Det finns inte en enda spricka i det tjocka molntäcket för solen att leta sig ned genom. Det är till och med så att jag undrar hur sjutton sällskapet ska ta sig vidare efter det här.


Mer än så tänker jag inte avslöja nu, men vill ni prata böcker och skrivande så hittar ni mig på Akademibokhandeln Bergvik imorgon (lördag 1 december), från klockan 12 och några timmar framåt. Jag stannar så länge jag tycker att det är skoj, helt enkelt. Kom mer än gärna förbi och säg hej!


Önskar dig en fin helg, hur och var den än spenderas. <3

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon

För bokningar, recensionexemplar och övriga frågor: